VOCILE TRECUTULUI

bArca lui Noe (partea I)

Florin Bică

  • arklanding

"În luna a saptea, în ziua a saptesprezecea a lunii, corabia s-a oprit pe muntii Ararat"(Gen. 8:4).

Una dintre istorisirile biblice care ne captiveaza întotdeauna atentia este aceea despre potopul prin care Dumnezeu a sters oamenii de pe fata pamântului si despre Noe, cel care a supravietuit potopului cu ajutorul arcei. Însa pentru cei mai multi dintre crestini aceasta istorie nu este altceva decât un mit. Oare a existat aceasta ambarcatiune? Oare chiar s-a oprit pe muntele Ararat? Mai poate fi vazuta acolo? A vazut-o cineva vreodata?

Este evident ca în ciuda evidentelor cea mai mare parte a crestinatatii se îndoieste de realitatea potopului despre care ne vorbeste cartea Genezei. Poate ca a fost doar o inundatie locala, spun unii. Iar altii spun ca n-a fost deloc... Ideea ca apele au acoperit întregul pamânt este greu de acceptat. Geneza 6:20 declara: "cu cincisprezece coti s-au înaltat apele deasupra muntilor". Aceasta înseamna ca si cel mai înalt vârf din lume a ajuns la 7 metri sub apa.

Specialistul J. Garner declara ca elemente ale relatarii biblice despre potop se regasesc în mitologia multor popoare din antichitate. El a identificat peste 150 de mituri si legende despre potop de la binecunoscuta Epopee a lui Ghilgames pâna la Zend-Avesta (în Iran), Cartea Mortilor (în Egipt), Legenda lui Nu-U (în Hawaii) si pâna la triburile de bastinasi din Cuba. Indigenii din America aveau aproximativ 40 de legende despre potop. De ce exista legende despre potop chiar si la popoarele care traiesc în regiuni aride? În Africa de pilda?

La Nippur sapaturile arheologice au scos la lumina cea mai veche relatare extra-biblica a potopului: o tablita ce dateaza din sec. XXI î. Hr. Cercetatorul Johannes Riem declara ca povestea despre potop este una dintre cele mai rapândite din lume. Multe dintre picturile rupestre înfatiseaza istoria potopului într-un mod simplu, dar lesne de înteles.

Depozitele sedimentare raspândite în întreaga lume, prezenta scoicilor de mare în vârfurile muntilor, depozitele de petrol si carbuni, animalele si plantele conservate sunt toate marturii cu privire la potop. "În aproape orice lant de munti, în întreaga lume, se pot gasi straturi de roca ce contin vestigii ale unei vieti marine, trecute."

"Formarea Marelui Canion, formarea unor lanturi maiestuoase de munti, deriva continentelor si deschiderea oceanelor, care au avut loc în istoria recenta a planetei Pamânt, nu au corespondente geologice în zilele noastre. Aceste miscari masive ale pamântului trebuie sa fie rezultatul unor forte care nu mai actioneaza în prezent, forte pe care nimeni nu le poate explica."

Sapaturile arheologice ne-au furnizat o tablita care confirma istoria biblica a potopului. Iata ce scrie Walter Krauss: "Aceasta poveste mitologica a originilor are analogii evidente cu epopeea biblica, de la Adam la Noe."