Director de Banca

Marian Berbecila

Numele lui era John - un om care nu spunea prea multe despre el, de fapt... daca il intalneai , nici nu era nevoie sa-ti spuna prea multe - ceea ce facea, spunea totul despre el fara prea multe cuvinte...

Prieteni prea multi nu avea... si cei pe care ii avea nu puteau sa-i inteleaga framantarile si nici visele... despre care prietenii lui "radeau cu gura pana la urechi" - caci auzeau "utopiile" sale despre care vorbea cu atata pasiune.

 

Desi "destinul" ii rezervase o situatie destul de neplacuta - John era un om visator, "o sa fie bine" intr-o buna zi, isi spunea el adesea - uneori prietenii il compatimeau si il lasau sa traiasca in lumea viselor sale, specifica lui John, care poate ca uneori era prea idealist.

Ei bine, John era maturator de strada - asa explicandu-se visele , idealismul si sperantele sale ca intr-o zi o sa fie bine.

Intr-un fel John traia drama vietii sale - parca un maturator de strada nu are dreptul de a fi cineva, de a se realiza, de a fi un om drept... "nu vreau sa cred lucrul acesta" - isi spunea John in momentele sale de discutie cu el insusi.

Avea de acum 40 de ani - sanse de a mai face o facultate ...erau deja prea putine sau deloc iar societatea ii spunea "cu un glas" asurzitor "acolo iti este locul", "asta esti... un maturator de strada."

... Si John a ramas in lumea viselor... acolo unde era cu adevarat un om fericit...

... Dar haideti sa intram putin in lumea viselor si sa traim o experienta minunata alaturi de John si anume de la maturator de strada la ... director de banca.

Intr-o zi, pe cand John isi facea treaba, se opreste langa el un om imbracat decent, pe a carui fata se citea multa dragoste si iubire, si i se adreseaza:

•  Buna dimineata John!

•  Buna ziua domnule!... Va cunosc...?

•  Nu, dar eu te cunosc... stii John... inainte ca tu sa te nasti eu stiam totul despre tine, despre visele tale si sperantele tale... stiu cine esti John - stiu totul despre tine.

•  John am sa-ti spun ceva dar sa nu te superi pe mine, daca ma uit la tine si incerc sa vad viitorul tau nu vad nimic... stii, in ochii societatii in care traim esti pierdut - esti un "nimic" John; ca sa fiu mai clar - esti un sclav, un rob al unui stapan nemilos... insa pentru ca te iubesc John vreau sa fac ceva din tine, si pentru ca am mai multe banci in posesie vreau sa te fac directorul uneia dintre bancile mele. Ce zici?

Asa ca John lasa matura jos si se urca in masina posesorului de banci. De atunci John incepea o viata noua. Astfel incep pregatirile si John se apuca sa studieze tot ceea ce avea nevoie pentru a fi un bun director de banca.

Intr-o zi se zareste urcand pe scarile unei banci un domn inalt de 1,80, imbracat in costum, aranjat si cu un diplomat in mana, fiind prezentat astfel: Domnul pe care il vedeti este John, noul director de banca. John se duce in biroul sau, se aseaza pe scaunul capitonat si se apuca frumos de lucru.

Nu-i asa ca e frumos in lumea lui John?... dar ar fi si mai frumos daca ar fi realitate...

O sa ajungem si acolo dar sa mai vorbim putin despre John.

Desi John arata ca un director de banca de ceva timp bun, aproape dupa 5 ani de zile, colegii observa o scimbare la John - cunoscand istoria si fiind impresionati de ceea ce a putut sa faca din el posesorul de banci, acum dupa atata timp, ei se intrebau: Dar cine este John? - Un maturator de strada in haine de director, sau un director cu adevarat?

Dilema din mintea colegilor se nascuse de cand John desi era de acum director de banca, se purta ca un maturator de strada...

Acum sa coboram cu picioarele pe pamant...

Cu totii il cunoastem pe John - fiecare dintre noi am trait experienta lui. Pozitia lui John - aceea de maturatori - este starea omului, a mea si a ta, inainte de a-L cunoaste pe Dumnezeu. Biblia descrie acest lucru in Romani 6,6: "Stim bine ca omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El, pentru ca trupul pacatului sa fie dezbracat de puterea lui, in asa fel ca sa nu mai fim robi ai pacatului".

Posesorul de banci vine sa-i ofere o viata noua lui John - aceea de a fi liber insa acest lucru fusese realizat de mult si anume la cruce: Romani 5, 6-8: "Caci, pe cand eram noi inca fara putere, Hristos, la vremea cuvenita a murit pentru cei nelegiuti. Pentru un om neprihanit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefacatorul lui, poate ca s-ar gasi cineva sa moara. Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi." si Efeseni 2, 1-5: "Voi erati morti in greselile si in pacatele voastre, in care traiati odinioara , dupa mersul lumii acesteia, dupa domnul puterii vazduhului, a duhului care lucreaza acum in fiii neascultarii. Intre ei eram si noi toti odinioara, cand traiam in poftele firii noastre pamantesti si ale gandurilor noastre si eram din fire copii ai maniei, ca si ceilalti. Dar Dumnezeu, care este bogat in indurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, macar ca eram morti in greselile noastre, ne-a adus la viata impreuna cu Hristos (prin har sunteti mantuiti)."

Schimbarea lui John si trecerea lui de pe o scara sociala pe alta destul de inalta pentru el este exprimata foarte clar in Efeseni 4, 22-24: "... cu privire la felul vostru de viata din trecut, sa va dezbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare; si sa va inoiti in duhul mintii voastre, si sa va imbracati in omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu, de o neprihanire si sfintenie pe care o da adevarul."

Suntem constienti ca nici John si nici unul dintre noi nu ar putea sa ajunga nici director de banca, nici fiu al Imparatiei Ceresti. Acest lucru l-a facut un singur om - Omul Isus Hristos: Evrei 2, 9-11: "Dar pe Acela, care a fost facut "pentru putina vreme mai pe jos decat ingerii", adica pe Isus, Il vedem "incununat cu slava si cu cinste", din pricina mortii, pe care a suferit-o; pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, El sa guste moartea pentru toti. Se cuvenea, in adevar, ca Acela pentru care si prin care sunt toate, si care voia sa duca pe multi fii la slava, sa desavarseasca, prin suferinte, pe Capetenia mantuirii lor. Caci Cel ce sfinteste si cei ce sunt sfintiti, sunt dintr-unul. De aceea, Lui nu-I este rusine sa-i numeasca "frati"."

John trebuia de acum sa aiba o noua mentalitate, alte prioritati, alta viziune asupra vietii, alt comportament, alt fel de vorbire si cel mai important, sa se vada pe fata lui ca si pe fata posesorului de banci - Multa dragoste si iubire fata de oameni, pentru ca John era director de banca.

Ca si John, crestinul din mine si din tine trebuie sa traiasca experienta nasterii lui John si intalnirea cu Domnul Isus Hristos.

Un singur lucru te rog, prietenul meu tanar: Nu lasa ca in mintea oamenilor din jur sa se nasca dilema: Ce este ............, un maturator de strada in haine de director sau un director cu adevarat?

Iti urez succes alaturi de Domnul vietii tale.

Amin