EDITORIAL

Cărări vechi

Marian Berbecila

"Asa vorbeste Domnul: Stati în drum, uitati-va, si întrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna; umblati pe ea si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!" Ierimia 6:16  

  • pagina_04_clip_image002
  De curând am fost invitat la ziua de nastere a unei prietene în localitatea Cazaci.

Am ajuns acolo si împreuna cu doi dintre prietenii mei am fost întâmpinati de bunicii Nataliei. Am fost invitati în casa si primul lucru care mi-a atras privirea a fost un "Goblen" pe care scria: Isaia 1:18 " Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lâna."

Am vazut atâta simplitate la oamenii acestia, si daca ar fi fost numai atât. În sabat dimineata am plecat cu masina la comunitatea din Cazaci.

În momentul când am ajuns chiar la poarta adunarii, era o sora trecuta de 55 de ani. Atunci când ne-a vazut a zis unuia dintre prietenii mei care se ducea sa dea mâna cu ea: "Sa ma sterg pe mâna ca sunt murdara!" (si îsi stergea palma de unul din stâlpii portii de la intrarea Adunarii desi nu avea nimic). Observând acest lucru, un fior mi-a strabatut tot trupul, si atunci mi-am zis: "Doamne, dar cine sunt eu ca cineva sa-si stearga mâna înainte de a ma saluta. Sunt si eu tot om… aur pe mine nu am… care sa fie cauza?... doar pentru ca am un costum pe mine de nu stiu câte milioane sau ca în buzunarul de la haina am un telefon de 200$... asta sa ma faca atât de special?

Întorcându-ma la textul de început, stau si ma întreb care sunt "cararile cele vechi"?

Gândindu-ma la acest text (Ieriemia 6:16) mi-am spus ca raspunsul îl voi gasi în analele istoriei si nu orice anale ci cele ale istoriei A.Z.S.

Si astfel cautarile mele m-au condus la oameni de o mare importanta cum ar fi Stefan Demetrescu; Petre P Paulinii, Ion Batrâna - Voivodeni, Dumitru Popa, etc… primii lucratori autohtoni.

Si parca cugetul îmi spune sa sap si mai departe .. ajungând pâna la Toma Garabet Aslan (1870-1900 ) sau Mihail B. Czechowski - pionieri ai Bisericii Adventiste din România.

Oameni care si-au sacrificat bunurile materiale, timpul si chiar viata întreaga pentru a duce solia mântuirii pâna la marginile pamântului.

Oricât de mult mi-as dori parca nu pot sa ma opresc si sa nu mai pun câteva întrebari.

Doamne cararea pe care eu umblu este aceeasi cu a pionierilor mei? Este aceeasi care sa denote sacrificiu; înteles viu pentru înaintarea soliei advente? Ce se afla pe cararea pe care eu umblu?... si totusi ma opresc.

Ce raspuns voi da eu crestinului care traieste ultimele clipe ale istoriei acestui pamânt?

Ultima parte a textului din Ieremia spune: ' Dar ei raspund: "Nu vrem sa umblam pe ele!"'

O Doamne primeste ruga mea si ajuta-ma ca raspunsul inimii mele sa fie:

"Iata-ma, trimite-ma!- Isaia 6:8up

Amin!