AL SASELEA SIMT

Cristina Neagu

Când ai privit ultima data un lucru frumos? Când ai privit ultima data un lucru care sa te faca sa zâmbesti în sufletul tau si sa te ajute sa descoperi cât de frumoasa este viata? Daca nu îti mai aduci aminte, îninte de a citi mai departe îsi propun un lucru. Du-te la fereastra, deschide-o larg si si respira adânc.

Apoi uita-te cu atentie la tot ceea ce vezi: un mugur ce se pregateste sa se deschida, o raza de soare oprita peste un colt umbros de strada, o pasare ce zboara de colo-colo. Daca le-ai privit bine si le-ai închis undeva în suflet, te poti întoarce sa citesti mai departe. De acum esti pregatit sa recunosti frumusetea dragostei lui Dumnezeu.

 

Îmi place sa cred ca Dumnezeu ne-a dat fiecaruia dintre noi în dar un al saselea simt: simtul pentru frumos. Exista într-adevar oameni care nu aud sau nu vad. Dar nu exista oameni care sa ramâna insenisbili la frumos. Un astfel de simt sta ascuns în fiecare dintre noi. Daca vrei sa nu se toceasca, trebuie sa-l ascuti în fiecare zi, având grija sa nu-ti scape nici un lucru frumos, oricât de bine ascuns ar fi, pentru ca frumusetea dragostei lui Dumnezeu se vede în locuri în care nici nu te astepti.

Nu e un lucru usor sa lucrezi cu copiii. Descopar acest lucru în fiecare duminica în care merg sa ma întâlnesc cu grupa mea de exploratori. E nevoie de multa dragoste, rabdare si creativitate. Mai ales cretivitate pentru situatiile în care reusesc sa ma surpinda. Cel mai adesea ma uimesc atunci când se plictisesc repede sau se dau batuti atunci când un lucru le da prea multa bataie de cap. În astfel de momente unul din lucrurile pe care li-l spun este ca un lucru frumos nu se obtine niciodata usor.

Parca la fel ni se întâmpla si noua, celor mari. Exista o serie de lucruri care ne plictisesc, ne obosesc sau ne pun rabdarea la încercare. Uneori credem ca e mult prea greu, ca viata în sine cu toate problemele si încercarile ei este mult prea grea si suntem tentati sa ne dam batuti.

În astfel de momente, Dumnezeu ne spune ca lucrurile frumoase nu se obtin usor. Ai nevoie de acest al saselea simt pentru a vedea frumosul de dincolo de încercare, si de putere pentru a ajunge acolo. E posibil ca unele dintre cele mai frumoase lectii, Dumnezeu sa ti le dea chiar acolo în mijlocul încercarii. Data viitoare când vei avea vreo problema, pregateste-te sa descoperi o alta fata a frumusetii dragostei Lui.

Se spune ca suntem înconjurati de lucruri banale care se repeta dupa acelasi tipar în fiecare zi. Acelasi program, aceeasi scoala. Uneori parca traiesti pe pilot-automat. Esti sigur ca nimic nu se mai poate schimba sau ca nimic nu te-ar mai putea surprinde. În astfel de momente Dumnezeu ne lanseaza o provocare. Provocarea de a desoperi frumusetea lucrurilor banale si care se repeta la nesfârsit. El ne invita sa vedem frumusetea unui banal rasarit de soare, a unui troleibuz care vesnic întârzie, a unui servici care nu-ti mai aduce nimic nou, a unei scoli de unde ti se pare ca pleci mereu la fel cum ai venit. Nu e usor dar trebuie sa faci un prim pas. Sa privesti fiecare lucru, oricât de banal ar fi, drept un dar si nu drept ceva ce crezi ca ti se cuvine pe drept. Încearca sa faci acest lucru în fiecare zi si vei descoperi un nou chip al dragostei lui Dumnezeu.

Încercari sau banalitati... Lacrimi ce cad pe obraz si un copil care trece cu bicicleta în fiecare dupa-amiaza, la ora cinci prin dreptul blocului în care locuiesti. Dumnezeu a pus în spatele fiecarui lucru care ni se întâmpla sau cu care ne întâlnim un lucru frumos. Frumusetea sperantei dintr-o lacrima, a unui lucru stabil sau....

Dumnezeu ti-a oferit un al saselea simt pentru a desoperi lucrurile frumoase. Nu-l lasa sa se toceasca!