UN STROP DE ... SANATATE

CE STIM DESPRE GASTROTEHNIE?

Oana Felea

"Hrana pe care o mancam este ceea ce cladeste corpurile noastre. Mancati pentru a castiga putere, nu pentru imbatare." E.G.White

Dintre toate vietuitoarele, numai omul prepara alimentele in diferite moduri, pentru a le mari sapiditatea si digestibilitatea. Pregatirea alimentelor a devenit de-a lungul istoriei sale, pentru om o adevarata arta.

 

Gastronomia reprezinta tocmai aceasta arta a pregatirii alimentelor intr-un mod cat mai placut, mai atragator.

Gastrotehnia este stiinta care studiaza toate transformarile suferite de alimente in cursul prepararii lor prin diverse tehnici culinare si totodata influenta acestor transformari asupra starii de sanatate. Sa enumeram cateva obiective ale gastrotehniei:

-metodele culinare nu trebuie sa distruga sau sa micsoreze in alimente factorii de nutritie pe care acestea le contin;

-prin pregatire culinara, alimentele nu trebuie sa devina iritante sau nocive;

-alimentul dupa preparare, trebuie sa devina mai usor de digerat si sa aiba un aspect si un gust placut;

-prin tehnicile culinare se urmareste profilaxia sau vindecarea diferitelor afectiuni, mai ales, a bolilor care se datoreaza in buna parte, unei pregatiri culinare nerationale.

Inainte de prepararea alimentelor, este necesara cercetarea starii lor de solubilitate. Consumul de alimente alterate poate avea consecinte incalculabile. Dupa acest control urmeaza etapa de preparare a alimentelor, etapa preliminara, care consta in spalarea legumelor si a fructelor, indepartarea partilor necomestibile. Se cunosc efectele spalarii indelungate si taierii alimentelor in bucati mici, care duc la pierderi importante de vitamine din legume si fructe. Pentru prevenirea acestor efecte se recomanda:

-pregatirea sa se faca cu putin timp inaintea tratamentului termic sau pregatirii culinare;

-evitarea fragmentarii legumelor si a altor alimente in bucati prea mici;

-evitarea spalarii indelungate sau mentinerea alimentelor mult timp in apa de spalare;

-reducerea la minimum a indepartarii partilor externe ale legumelor si fructelor.

Tratamentul termic reprezinta etapa decisiva in arta culinara. Daca fructele, salatele, branzeturile pot fi consumate in stare cruda, majoritatea alimentelor reclama o prelucrare termica. Prin tratament termic se pot pierde factori nutritivi hidrosolubili (glucide cu molecula mica, vitamine si saruri minerale). Pentru micsorarea acestor pierderi se recomanda fieberea legumelor in vapori de apa, sub presiune, in vase speciale. Un alt efect nedorit, este distrugerera unor factori nutritivi sensibili la temperaturi ridicate, precum si a oxigenului: vitaminele C, A, E, B1 si unii aminoacizi. Pentru reducerea partiala a acestui inconvenient se recomanda fierberea in vase inchise ermetic, la temperatura maxima, pentru un timp cat mai scurt, precum si evitarea reincalzirii lor repetate. Cele mai cunoscute tehnici ale gastrotehniei în ceea ce priveste tratamentul termic, constau în:

•  fierberea în apa, fie prin cresterea treptata a temperaturii apei, fie prin introducerea în apa clocotita de la început. Aceasta din urma este superioara;

•  fierberea în vapori supra încalziti sau înnabusirea care scurteaza timpul de prelucrare si micsoreaza pierderile de substante nutritive (vitamine hidrosolubile-solubile in apa)

•  prajirea (introducerea în grasime încinsa) rântasurilor este total contraindicata atât pentru omul bolnav cât si pentru cel sanatos, deoarece în acest mod apar compusi daunatori, toxici si se degradeaza vitaminele, toate acestea conducând la suferinte digestive ca: ulcerul gastric si duodenal, colecistitele, obezitatea, ateroscleroza si complicatiile;

•  frigerea si coacerea sunt procese tehnologice care nu sunt contraindicate.

As fi multumita daca aceste notiuni elementare de gastrotehnie ne-ar constientiza cat de important este sa stim sa gatim sanatos pentru ca o minte sanatoasa este numai intr-un corp sanatos!